Mijn verhaal: het ontstaan van Stadse Stilte

Als eerste stap naar meer balans en tijd voor mezelf, ben ik mee gaan doen met een online personal trainingsprogramma van Jacqueline van Dijk om fysiek weer in beweging te komen en mijn conditie te verbeteren. Het kostte me veel moeite maar het was een eerste stap, ik voelde me na het doen van de oefeningen minder somber, en had weer even een goed gevoel. Daarnaast deed ik mee aan "Roadmap to succes and happiness' van Michael Pilarczyk om erachter te komen wat ik nu eigenlijk wilde doen met de rest van mijn leven. Want dat ik iets moest veranderen aan mijn levensstijl was zeker. Dit was wel een eyeopener die mij zelfs deed besluiten mijn vaste maar stressvolle baan als onderwijsspecialist op te zeggen, natuurlijk nadat ik daar goed over had nagedacht, en uitgezocht of dat in onze gezinssituatie mogelijk zou zijn. 

Symptomen

Eenmaal uit die werksituatie was er veel opluchting, maar toen kwam pas het besef hoe uitgeput ik was, en hoe weinig energie ik had. Ik kon niet goed meer focussen en had heel weinig concentratievermogen. Naast de oefeningen die ik deed voor mijn fysieke conditie ben ik veel gaan wandelen, gewoon lopen door de stad, naar buiten om mijn hoofd leeg te maken. Dat deed (en doet) mij veel goed. Daarnaast begon ik met meditatieoefeningen, wat ik al wel incidenteel deed maar nu wilde ik het in mijn dagelijkse routine inpassen. Dat lukt alleen maar door het zeker drie maanden vol te houden. Ook dat heeft mij geholpen, mijn slapeloze nachten waren voorbij, en ik merkte dat ik helderder kon nadenken. Mijn vaak negatieve buien werden steeds vaker vervangen door positieve. Ik kreeg weer zin om ergens mee aan de slag te gaan. Maar dan iets heel anders dan de richting waarin ik de afgelopen jaren had gewerkt.

Stilte

Ik had heel erg behoefte aan rust en stilte. Ooit las ik ergens over een stilteretraite en daar ging ik naar op zoek. Mijn keuze viel op een stiltecentrum bij de Willibrordsabdij in Doetinchem. Een en ander werd georganiseerd door "Een weekend stilte" van Romy Meinhardt. Wat een ervaring de eerste keer! In de stilte kreeg ik het inzicht dat ik ook zelf iets wilde gaan doen met 'de Stilte' zodat meer mensen kunnen ervaren wat dat met je kan doen... en zo ontstond uiteindelijk het idee voor Stadse Stilte.

Jezelf blijven ontwikkelen

Ik ging een opleiding tot Mindfulness Trainer (MBSR) volgen, enerzijds om er zelf baat bij te hebben en daarnaast bood het ook toekomstperspectief. Via een mede-cursiste werd ik tijdens die opleiding attent gemaakt op Mindful Run/Walk en heb daar vervolgens de opleiding tot wandelcoach gevolgd. Gedurende deze periode pakte ik ook het tekenen weer op dat ik als kind zo graag deed, en ook daar volgde ik cursussen in bij onder andere Huis van Verbeelding en Molly Hahn. Ik volgde een cursus Klankbad/klankmeditaties gegeven bij Hilda Postma, en deed mee aan de Spirit Junkie Masterclass van Gabriele Bernstein. Gedurende die hele periode, en nu nog steeds, ben ik mezelf blijven ontwikkelen om meer en meer kennis op te doen, maar ook door heel veel zelfhulp-/'spirituele' boeken te lezen. Tijdens het hele proces waar ik doorheen ging heb ik ook geleerd dat van je af schrijven naast tekenen ook van grote betekenis kan zijn om je hoofd leeg te maken en weer overzicht te krijgen. Ik heb daarin veel ervaring opgedaan en talloze boeken daarover bestudeerd, die mij verder hebben geholpen, en verhelderende inzichten hebben gegeven. Intussen heb ik opleiding Access Bars practitioner gevolgd, een waardevolle aanvulling op de andere disciplines. Zie meer info onder het kopje Access Bars op deze website. HBO opleiding Wandelcoaching Civas, Maximum Potential van Michael Pilarzcyk, cursussen bij C-academy, Mindful Run en Ondernemen zijn een aantal opleidingen die ik recent heb afgesloten.

Plannen aanpassen vanwege de maatregelen voor Covid-19

Mijn plannen voor Stadse Stilte wilde ik niet beperken tot alleen stilte, waarmee dit idee uiteindelijk begon, maar ik wilde juist alle zaken die mij geholpen hebben of die ik nog steeds toepas in mijn dagelijkse leven een plekje geven in dit bedrijf, zodat ik anderen dankzij mijn ervaringen en opgebouwde kennis een stukje verder kan helpen en misschien zelfs kan bijdragen aan het voorkomen van een burn-out. 

Intussen is de wereld veranderd door de komst van Corona. Voor Stadse Stilte betekent dit dat ik keuzes heb moeten maken. In deze vorm kan Stadse Stilte helaas niet blijven voortbestaan, de mooie ruimte blijkt in de praktijk te klein voor de ontvangst van groepen. In afgeslankte vorm ga ik door, met de organistie van stilteretraites op locatie, coaching in de buitenlucht, en in 2021 start ik tevens met wandel(coaching) retraites op locatie. Deze laatste zullen kleinschalig zijn, voor maximaal 4 personen zodat de persoonlijke begeleiding en coaching gewaarborgd blijft. Daarnaast blijven de individuele sessies klankbad en Access bars wel mogelijk. Voor meer info of reserveren: mail naar info@stadsestilte.nl


Joyce HoogeveenE-mailen
Bellen